top of page
  • Foto van schrijverElvama

Nou gaan ons braai!

Wat is een braai?

Wat startte als een Afrikaanse uitdrukking is sindsdien uitgegroeid tot een begrip in Zuid-Afrika (en Namibië en Zimbabwe). Het woord ‘braai’ is de Afrikaanse benaming van een barbecue. Het kan gebruikt worden om zowel het proces als de grill zelf te beschrijven. De tradities er rond daarentegen, zijn volledig verschillend.


Het eerste grote verschil is dat een braai ALTIJD op hout gebeurt. Het vuur en de open vlam is één van de belangrijkste dingen als het op een braai aankomt. Hout is in Zuid-Afrika zeer eenvoudig te verkrijgen in elke supermarkt, tankstation of gewoon langs de weg. Dit komt deels door de overheid die erop aandringt om alle uitheemse bomen te verwijderen.

In Zuid-Afrika is het een manier van leven. Elk weekend is er ergens wel een vriend of familielid die een braai organiseert (wanneer er geen lockdown is natuurlijk ;)).





De "Bring & Braai"

Dit is waarschijnlijk het meest voorkomende social event in Zuid-Afrika. Eén persoon stelt zijn huis/veranda ter beschikking, voorziet hout en eventueel wat bijgerechten en iedereen brengt zijn eigen “chop & dop” (vlees en drank). Het vlees is de grote ster van de braai en voor velen is een braai geen echte braai als er niet minstens 3 verschillende soorten vlees aanwezig zijn (en hier wordt kip dan vaak nog niet bijgeteld omdat dit aanzien wordt als ‘groente’). Vaak draait de braai rond een evenement (rugby, cricket).





Het sociale aspect

De braai in Zuid-Afrika is nog steeds voornamelijk een mannenzaak. De mannen maken het vuur en zorgen ervoor dat de dorst gelest blijft terwijl het vlees gebraaid wordt. De vrouwen zorgen voor de salades, aardappelen, pap, groeten en desserts.


Aangezien er met hout gewerkt wordt is de braai geen snelle aangelegenheid. Het vuur wordt aangestoken als de gasten aankomen en dan volgt een lang, minutieus proces van vuur maken en kolen creëren. Het is aan de ‘braaier’ (chef) om er voor te zorgen dat er genoeg kolen zijn om al het vlees te ‘braaien’ en te zorgen dat het vuur niet uitsterft, zelfs nadat het vlees geroosterd is.


Dit laatste is zeer belangrijk en weerspiegelt de essentie van de braai. Het is een sociale ervaring. Wachten tot er genoeg kolen zijn, eten, drinken en nog wat meer drinken. Het punt is een lange sociale samenkomst die uren kan duren.




Elke dag is goed om te braaien

Zuid-Afrikanen hebben aan het minste excuus genoeg om het vuur aan te steken om te braaien. ’s Zondags omdat het relaxerend is, tijdens de week omdat het een lastige dag op het werk was, op Kerstdag omdat het weer het toelaat. Alle redenen zijn goed! Zelfs in de winter wordt er gebraaid aangezien velen een patio of veranda hebben met een ingebouwde braai!


Braaien is zelfs niet enkel bestemd voor het middag of avondmaal. Ontbijt kan erop bereid worden tijdens het kamperen en na een avondje stappen geniet je nog even na met het vuur!



Elke soort drank past bij een braai, zolang die gedeeld wordt met vrienden!


Hieronder vind je enkele typische braai-recepten!


TIP: kruid je vlees met de heerlijke Ina Paarman Braai & Grill seasoning voor een lekker kruidige toets!


Gemarineerde Lamskoteletjes

Ingrediënten marinade:

2 teentjes look

1 el verse rozemarijn

1 tl tijm

Zeezout

3 el olijfolie


Methode:

Doe de look, rozemarijn, tijm en zeezout in een blender en mix. Voeg daarna de olijfolie toe. Wrijf de marinade op de lamskoteletjes en laat 1 tot 2 uur marineren in de koelkast. Haal het lam 30 min voor braaien uit de koelkast om op temperatuur te komen.

Braai het lam op een hoge temperatuur om het vlees toe te schroeien (2 minuten op elke kant). Braai daarna nog enkele minuten verder naar keuze.


Ina Paarman's Cajun Chicken Kebabs

Ingrediënten:

Kipfilet

Olijfolie


Methode:

Snijd de kip in stukken van ongeveer 3cm op 3cm. Doe in een kom en laat de kip even marineren in de olijfolie en cajun spice mix. Maak brochettes (kebabs) van de stukken kip en bak op matige hitte op de braai.

Aardappelen op de kolen

Ingrediënten:

Middelgrote aardappelen (1 per persoon)

Lookboter


Methode:

Leg de aardappel op een metalen lepel. Maak snedes in de aardappel op ongeveer 3mm van elkaar (de lepel zorgt ervoor dat je de aardappel niet helemaal doorsnijdt). Smeer wat lookboter in elke snede. Verpak de aardappel in aluminium folie en leg hem op de kolen. Laat anderhalf uur bakken en draai regelmatig. Serveer met wat Ina Paarman potato spice over en extra lookboter.

Albert Ahrens' Pap en Saus

Pap is een van de meest traditionele bijgerechten die je kan vinden bij een braai. Hieronder vind je een filmpje van een van onze wijnmakers, Albert Ahrens over hoe je de pap bereid!



419 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page