Braaibroodjies: Chutney of glad nie?
Net zoals in vele andere landen, heeft Zuid-Afrika enkele iconische gerechten waar veel debat over gevoerd wordt, maar geen zo hevig als het Braaibroodjie.
In principe is het zeer simpel. Twee sneden brood met kaas, tomaat en ajuin, langzaam geroosterd/getoast boven de kolen tot de kaas gesmolten en het brood mooi bruin is. Klinkt eenvoudig, niet?
FOUT! Na enkele dagen/weken in Zuid-Afrika besef je al snel dat iedereen zijn eigen creatie/variatie heeft op het Braaibroodjie. “Chutney of glad nie!” (Chutney of helemaal niet) hoor je vaak geschreeuwd. Anderen houden vast aan de pure smaken van de drie basisingrediënten. Nog anderen worden heel wat creatiever als het op het Braaibroodjie aankomt.
Eén ding is zeker, een Zuid-Afrikaanse braai is niet volledig zonder een heerlijk braaibroodjie. Enkele van onze wijnmakers hebben hun eigen versie van het iconische Braaibroodjie gedeeld met ons, welke versie zal jij eens uitproberen?
Onderaan de post vind je ook een recept voor perzikchutney, indien je een versie met zelfgemaakte chutney wilt maken!
Lukas’ Essential Braaibroodjie (Van Loggerenberg Wines)
In de woorden van Lukas Van Loggerenberg: ‘We’re traditionalists when it comes to making braaibroodjies and believe it’s all about using good ingredients to add flavour.”
<