top of page
  • Foto van schrijverElvama

Braaibroodjies: Chutney of glad nie?

Net zoals in vele andere landen, heeft Zuid-Afrika enkele iconische gerechten waar veel debat over gevoerd wordt, maar geen zo hevig als het Braaibroodjie.

In principe is het zeer simpel. Twee sneden brood met kaas, tomaat en ajuin, langzaam geroosterd/getoast boven de kolen tot de kaas gesmolten en het brood mooi bruin is. Klinkt eenvoudig, niet?

FOUT! Na enkele dagen/weken in Zuid-Afrika besef je al snel dat iedereen zijn eigen creatie/variatie heeft op het Braaibroodjie. “Chutney of glad nie!” (Chutney of helemaal niet) hoor je vaak geschreeuwd. Anderen houden vast aan de pure smaken van de drie basisingrediënten. Nog anderen worden heel wat creatiever als het op het Braaibroodjie aankomt.

Eén ding is zeker, een Zuid-Afrikaanse braai is niet volledig zonder een heerlijk braaibroodjie. Enkele van onze wijnmakers hebben hun eigen versie van het iconische Braaibroodjie gedeeld met ons, welke versie zal jij eens uitproberen?


Onderaan de post vind je ook een recept voor perzikchutney, indien je een versie met zelfgemaakte chutney wilt maken!


 

Lukas’ Essential Braaibroodjie (Van Loggerenberg Wines)


In de woorden van Lukas Van Loggerenberg: ‘We’re traditionalists when it comes to making braaibroodjies and believe it’s all about using good ingredients to add flavour.”

Ingrediënten

Wit toastbrood

Boter

Ajuin

Tomaat

Zout en Peper

Belegen kaas (cheddar of gouda)


Recept

Gebruik een goed wit toastbrood, smeer de sneetjes in met boter. Snij de witte ajuin en de tomaten zeer dun. Rasp een goede belegen kaas (cheddar, of gouda indien je geen cheddar vindt).

Beleg de broodjes door eerst een laagje kaas op de onderste snede te leggen. Bedek daarna de volledig snede met tomaat. Kruid af met zout en peper, beleg met ajuin en werk af met nog een beetje kaas en een sneetje brood bovenop.

Braai (tussen een grillrooster) op lage hitte, draai de broodjes regelmatig om tot de kaas gesmolten is en het brood licht getoast.


Wijn: Van Loggerenberg Geronimo Cinsault 2018


 

Donovan’s Classic Chutney Braaibroodjie (Rickety Bridge)


Ingrediënten

Wit toastbrood

Boter

Perzik chutney (uit de winkel of zelfgemaakt, zie recept onderaan)

Tomaat

Ajuin

Cheddar

Peper en Zout


Recept

Smeer de sneetjes brood in met boter. Schep op één sneetje een lepel chutney op het brood en smeer open. Beleg het andere sneetje met tomaat, kruid af met peper en zout en beleg met fijn gesneden ajuin. Tenslotte voeg je de geraspte kaas toe (zoveel kaas als je zelf wil). Voeg de 2 sneetjes samen.

Braai op lage hitte, draai de broodjes regelmatig om tot de kaas gesmolten is en het brood licht getoast.



Wijn: Rickety Bridge Foundation Stone White 2017


 

Etienne’s Spicy Braaibroodjie (Thistle & Weed)


Ingrediënten

Wit Boerenbrood

Abrikozen confituur

Jalapeño ingelegd (of andere pepers naar keuze)

Tomaat

Ajuin

Cheddar en Mozzarella (geraspt)

Zout & Peper


Recept

Smeer boter aan beide kanten van de sneetjes brood, beleg je sneetjes telkens met een lepel abrikozen confituur, jalapeño schijfjes, fijngesneden tomaat en ajuin, cheddar en mozzarella. Kruid af met peper en zout.

Braai op lage hitte, draai de broodjes regelmatig om tot de kaas gesmolten is en het brood licht getoast.



Wijn: Thistle & Weed Duwweltjie Chenin Blanc 2018


 

Rob’s Italian Style Braaibroodjie (Remhoogte Wine Estate)


Ingedriënten:

Volledige Ciabatta

Mozarella

Uienconfituur

Kerstomaten

Zout en Peper

Olijfolie

Pesto


Recept

Snijd de ciabatta door midden. Beleg met mozzarella, uienconfituur, kerstomaten (fijngesneden), zout, peper en pesto en druppel er wat olijfolie over.

Braai op lage hitte, draai regelmatig om en snijd in stukken voor het serveren.


Wijn: Remhoogte First Light Chenin Blanc 2019

 

Wynand’s Roosterkoek (De Kleine Wyn Koop)

Ingrediënten

1kg bloem

6g suiker

Snuifje zout

10g gist

500 lauwwarm warm water

20g boter


Recept

Meng de bloem, suiker, zout en gist samen. Voeg genoeg warm water toe om het te mengen tot een stevig deeg. Kneed tot het deeg elastisch word en niet meer aan de handen plakt. Laat het deeg rusten en rijzen tot het volume verdubbelt.

Rol het deeg in ballen van vuistgrootte. Besprenkel met wat bloem en braai op een laag vuur tot ze gebakken zijn. Serveer warm met wat (look)boter.




Wijn: De Kleine Wijn Koöp Kreatuur 2018


 


Perzik Chutney

Ingrediënten

500g perziken

250g gedroogde abrikozen

250g rozijnen

500g rode ajuinen

500g suiker

400mL kokend water (om de abrikozen te weken)

250mL azijn

2 tl chilli poeder (naar smaak)

2 tl coriander poeder

2 tl zout

Week de abrikozen in hert kokend water (ongeveer 1 uur). Snij de abrikozen in stukken. Hou het water apart. Blancheer de perziken in kokend water en laat schrikken met koud water om te pellen. Snij in grove stukken. Snij de ajuinen in kleine stukken.

Voeg alle ingrediënten samen in een pot en laat op een zacht vuurtje 20 minuten opwarmen (hoofdzakelijk om de suiker te laten smelten). Eens de suiker gesmolten is laat je het mengsel anderhalf uur koken op matig vuur.

Na anderhalf uur laat je het mengsel 10 minuten afkoelen en doe je het in gesteriliseerde bokalen.

De chutney wordt nog beter na 2 weken tot een maand ‘verouderen’, dan hebben de smaken zich volledige kunnen ontwikkelen.

348 weergaven
bottom of page