top of page
  • Foto van schrijverElvama

Cape Malay Curry

Zuid-Afrika kent een grote groep bewoners uit onder andere Indonesië, India, Sri Lanka, Oost- en West-Afrika die in de 17e eeuw door de Verenigde Oost-Indische Compagnie als slaven naar de Kaap werden gebracht. Hun cultuur en geschiedenis zijn samengesmolten in wat vandaag de 'Cape Malay' genoemd wordt. De eersten vestigden zich in 1654 bij Kaapstad. Bo-Kaap, gekend voor zijn kleurrijke huisjes, was het centrum van de Cape Malay bevolking en tot op vandaag zijn de inwoners van de Bo-Kaap meestal afstammelingen van de originele Cape Malay.




De traditionele keuken van Zuid-Afrika kent hierdoor ook een enorme invloed van het oosten met veel gebruik van aromatische specerijen die vaak de basis vormen voor allerlei curry-gerechten.


De Cape Malay Curry is veruit de bekendste, een zachte aromatische curry met een beetje extra pit!



 

WIJNSUGGESTIES


Serveer de Cape Malay Curry met aromatische vollere witte wijnen zoals Chenin Blanc (blends) of een vollere Viognier. Of voor de durvers en rode wijn drinkers, serveer dit met een lichtere Pinotage en je zal verrast zijn hoe goed dit samengaat!


Druiven voor deze chenin blanc komen uit Swartland en de wijn wordt gemaakt door de topper Lukas Van Loggerenberg, gekend voor zijn klasse chenin blancs! Aroma’s van citrus, perzik en abrikoos. In de smaak fijne hinten van tropisch fruit afgewisseld met een toets van citrus en vanille. De structuur van de wijn is vol en romig met een diepe lange afdronk.


De Saboteur White is een unieke blend in een zeer uitdagende verpakking! De blend, 66% Chenin Blanc, 23% Sauvignon Blanc en 11% Viognier werd natuurlijk gefermenteerd met de schil en werd voor 6 maanden gerijpt in oude Franse eiken vaten. In de neus florale aroma's met frisse toetsen van limoen, peer en perzik. In de mond heeft de wijn een indrukwekkende complexiteit met een lange, droge afdronk. 


Deze Viognier werd aangevuld met klein percentage Roussanne die structuur en aroma aan de wijn geeft. Een witte goudkleurige Viognier met jasmijn en vanille bloesem aroma's in de neus die mooi worden ondersteund door appel en witte perzik smaken in de mond. Het mondgevoel is rijk en romig. 

De druiven voor de Alvi's Drift Pinotage werden met de hand geplukt zodat enkel de rijpe, gezonde trossen worden gebruikt voor verdere verwerking. De wijn rijpte 8 maanden in Amerikaans eiken vaten. Een sappige Pinotage met aroma's van rijpe bessen en moerbei. Gestructureerde tannines met toetsen van chocolade en kers in de mond. 


 

RECEPT


Ingrediënten


2 el olie

1 grote ajuin, gesneden

4 teentjes look, geraspt

2 el gember, geraspt

5 kruidnagels

2 tl kurkuma

1 tl witte peper

1 tl korianderpoeder

1 tl komijn

8 kardemom zaden, licht gekneusd

1 stuk kaneel

1 rode chili peper, zonder zaadjes, gesneden

1 blik tomaten

2 el abrikozenconfituur

1 blokje kippenbouillon

1 kippenbillen zonder vel (deze geven het meeste smaak, je kan ook gewone kipfilet gebruiken)

500g aardappelen

1 bosje koriander, gesneden


Recept

Verwarm de olie in een grote, brede pan. Voeg de ajuin toe en bak tot glazig. Roer de look, gember en kruidnagel erin. Bak 5 minuten, roer regelmatig. Voeg alle overige kruiden en de chili peper toe, roer een paar minuten en voeg de tomaten toe, samen met 2 blikken water, de confituur en de kippenbouillon.


Voeg de kip toe en dompel ze onder. Dek de pan af en laat 35 minuten koken. Roer regelmatig. Voeg de aardappelen toe en kook 20 min zonder deksel. Roer de verse koriander erbij.

Serveer met rijst.






233 weergaven
bottom of page