top of page
  • Foto van schrijverElvama

Tomato Bredie

Tomato Bredie is een Zuid-Afrikaans stoofvlees (‘tamatiebredie’ in het Afrikaans) normaal gemaakt met lam. Het vlees wordt zeer lang gekookt met specerijen zoals kaneel, kardemom, gember en kruidnagel met soms een beetje chillipeper. “Bredie” is het Afrikaanse woord voor stoofvlees maar de origine van het woord vinden we in Malaysia. Deze vorm van koken werd geïntroduceerd in Zuid-Afrika door de Cape Malay mensen die naar Zuid-Afrika gebracht werden als slaven. Het woord bredie verwijst naar oosterse spinazie. In Tomato Bredie wordt tomaat gebruikt in plaats van deze groene groente.

 

WIJNSUGGESTIES


Een gerecht met tomaten vraagt om een rode wijn met goeie zuren om de aciditeit van de tomaten aan te kunnen. Probeer eens onderstaande wijnen bij deze tomato bredie, het wordt zeker een succes!


Druiven komen van de tweede oudste Cinsault wijngaard in Stellenbosch, geplant in 1952. De wijn wordt gerijpt in oudere 500L Franse eiken vaten voor 12 maanden. Aroma's van frambozen, kersen en een kruidige toets. Mooie, sappige lichte body met elegante tannines.


Druiven voor deze 100% Cinsaut komen van één wijngaard in Darling. Bij de gisting werden er 60% volledige trossen gebruikt. De wijn rijpte verder 18 maanden op oude vaten. Aroma's van lavender, fynbos en peper. Op het pallet is er een aangename frisheid met fijne tannines.


The Dome Pinot Noir is een robijnrode pinot met aroma's van rijpe kersen en subtiele toetsen van leder. Sappig in de mond met een vleeskarakter. 


 

RECEPT


Ingrediënten

2kg stoofvlees (lam of rund; met of zonder been; liefst lam met been)

2 grote ajuinen (gehalveerd en in strookjes gesneden)

3 teentjes look (fijngesneden)

2tl corianderpoeder

2tl komijn

2tl garam masala/currypoeder

0.5tl nootmuskaat

0.5tl kruidnagels

0.5tl kaneel

3tl suiker

500g kerstomaten (gehalveerd)

6 middelgrote tomaten (in stukken gesneden)

750mL kippenbouillon

1blik tomaten passata

3el abrikozen confituur

5 middelgrote aardappelen (middelgrote stukken gesneden)

3 laurierblaadjes

Rijst

Bereidingswijze

Bruin het vlees in een grote pot in boter. Eens gebruind, laat het vlees rusten aan de kant. Stoof de uien in dezelfde pot tot ze zacht zijn. Voeg de look en specerijen toe en stoof nog 1 minuut en voeg dan de kerstomaten en middelgrote tomaten toe. Laat 10 minuten koken. Voeg het vlees terug toe en meng alles goed. Meng de bouillon, tomaten puree en abrikozenconfituur samen en giet over het vlees tot alles mooi bedekt is. Voeg de laurierblaadjes toe. Zet het vuur wat lager en voeg na 1.5 uur de aardappelen toe laat nog een half uur tot een uur stoven tot het vlees uit elkaar valt.

Serveer met Jasmijn rijst.




259 weergaven
bottom of page