top of page
  • Foto van schrijverElvama

Tomato Bredie

Tomato Bredie is een Zuid-Afrikaans stoofvlees (‘tamatiebredie’ in het Afrikaans) normaal gemaakt met lam. Het vlees wordt zeer lang gekookt met specerijen zoals kaneel, kardemom, gember en kruidnagel met soms een beetje chillipeper. “Bredie” is het Afrikaanse woord voor stoofvlees maar de origine van het woord vinden we in Malaysia. Deze vorm van koken werd geïntroduceerd in Zuid-Afrika door de Cape Malay mensen die naar Zuid-Afrika gebracht werden als slaven. Het woord bredie verwijst naar oosterse spinazie. In Tomato Bredie wordt tomaat gebruikt in plaats van deze groene groente.

 

WIJNSUGGESTIES


Een gerecht met tomaten vraagt om een rode wijn met goeie zuren om de aciditeit van de tomaten aan te kunnen. Probeer eens onderstaande wijnen bij deze tomato bredie, het wordt zeker een succes!


De Kleine Wijn Koöp Ou Treffer Cinsault

Druiven komen van de tweede oudste Cinsault wijngaard in Stellenbosch, geplant in 1952. De wijn wordt gerijpt in oudere 500L Franse eiken vaten voor 12 maanden. Aroma's van frambozen, kersen en een kruidige toets. Mooie, sappige lichte body met elegante tannines.


Blackwater Hinterland Cinsault

Druiven voor deze 100% Cinsaut komen van één wijngaard in Darling. Bij de gisting werden er 60% volledige trossen gebruikt. De wijn rijpte verder 18 maanden op oude vaten. Aroma's van lavender, fynbos en peper. Op het pallet is er een aangename frisheid met fijne tannines.


Lourensford The Dome Pinot No