top of page
  • Foto van schrijverElvama

Veelbelovende oogst verwacht in Zuid-Afrika in 2021

Bijgewerkt op: 19 jan. 2021


door Vinpro | vertaald door Elvama - Sebastian Vannevel PhD Oenology aan Stellenbosch University


De Zuid-Afrikaanse Wijn industrie verwacht een veelbelovende oogst in 2021, dat blijkt uit de eerste ‘crop estimate’.


Volgens organisaties SAWIS (SA Wine Industry Information & Systems) en Vinpro zijn wijnmakers en wijnbouwers zeer positief over de kwaliteit van de oogst en schatten in dit stadium de oogst op zo’n 1,3 miljoen ton, gelijkaardig aan de oogst van 2020.


“De schatting in december is de eerste van 4 jaarlijkse schattingen” zegt Conrad Schutte, manager van Vinpro’s consulting divisie. “Als de rest van de groei en rijping soepel verlopen, kan de oogst mogelijks iets groter zijn dan 2020 maar nog steeds lager dan het tienjarig gemiddelde”


Goeie Regenval


De Westkaap had in het algemeen een goeie regenval gedurende de wintermaanden en de waterniveaus stegen goed. “In het begin van het groeiseizoen, half september 2020, waren de belangrijkste dammen voor 98% vol – een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de vorige jaren”, zegt Conrad.


De Clanwilliam Dam, die een irrigatiebron is voor de Olifants River-regio, staat momenteel op 90% vergeleken met 76% in 2019. In dit stadium is water geen probleem in de Oranjerivier en is de bodem behoorlijk verzadigd, maar het rivierpeil is aanzienlijk lager dan vorig jaar op hetzelfde moment. De Kleine Karoo is qua watervoorziening beter af dan eind 2019, maar blijft lijden onder de gevolgen van de aanhoudende droogte, waardoor verdere regenval uit het zuidoosten cruciaal is voor een goede productie in dit gebied. In de Robertson-regio halen de meeste producenten hun water van de Brandvlei Dam, die voller is dan vorig jaar, en de voorspelling is ook positiever voor producenten die afhankelijk zijn van afstromend water uit de bergen.


Theewaterskloof dam is weer voor 91% vol


De kille lente vertraagt ​​de groei


De lente werd voornamelijk gekenmerkt door natte en koude omstandigheden, wat leidde tot vertraagde groei en uitdagingen op het gebied van ziektebestrijding. Zo was er tot eind september sneeuw te zien op de toppen van de Matroosberg. "Hoewel het gelijk leek, werd zowel het ontbotten als de initiële groei vertraagd door deze lagere temperaturen", zegt Conrad. Aanhoudende natte omstandigheden langs de kust bleken een uitdaging te zijn voor de timing van ziektebestrijding.


Doorgaans waren de bloei en de vruchtzetting goed en gelijkmatig, met een paar uitzonderingen waar lagere temperaturen deze fase verlengden, met oneffenheid in de druiven tot gevolg. "De kuststreek kreeg eind oktober te maken met stormwinden maar door het vroege ontwikkelingsstadium van de wijngaarden was de schade gelukkig beperkt", zegt Conrad.Wijnstokken spelen een inhaalrace


De groei van de wijnstokken in termen van scheutlengte en bladgroei werd eind oktober en begin november snel ingehaald. De groei is in dit stadium matig tot krachtig met veel ontwikkeling van zijloten als gevolg van koele omstandigheden en voldoende gevulde bodems en producenten beheren deze snelle groei van wijnstokken actief met goed bladerdak beheer.


"In dit vroege stadium zien de groeikracht, het aantal trossen en de trosformaten van de wijngaarden er veelbelovend uit", zegt Conrad. “Als de omstandigheden gunstig blijven en producenten de capaciteit hebben om hun wijngaard tijdig en goed te beheren, wordt verwacht dat de sector in 2021 een betere oogst zal hebben dan in 2020 met uitzondering van de regio's Orange River en Cape South Coast die te maken kregen met vorst en slechte bloei- en druifvorming respectievelijk in deze twee regio's. "Hoe zit het met het overschot?


"We zijn dankbaar voor een gunstig seizoen tot nu toe, dat een uitzonderlijke druiven- en wijnkwaliteit belooft", zegt Vinpro MD, Rico Basson. De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie heeft zich opnieuw geëngageerd om ons aanbod van kwaliteitswijnen tegen duurzame prijzen uit te breiden. "


“In de context van het huidige wijnoverschot, evenals een groot deel van niet-gecontracteerde wijn vanwege het alcoholverbod en verkoopbeperkingen in 2020, alsook de komende oogst, waren veel wijndruivenproducenten proactief in het binnenhalen van contracten met fabrikanten van druivensapconcentraat om een ​​deel van de oogst van 2021 te verwerken en daarbij enige stabiliteit proberen te bieden. Dit is één van de manieren waarop de industrie langzaam maar zeker begint te herbouwen na dit buitengewoon uitdagende jaar. "


“Het zal nog enige tijd duren voordat de industrie zich herstelt. Het is echter bemoedigend om te zien dat de exportvolumes year-to-date op hetzelfde niveau blijven als in 2019, terwijl de lokale verkoopvolumes zich de afgelopen twee maanden ook begonnen te herstellen, wat natuurlijk goed nieuws is voor onze sector, die nog steeds voor grote uitdagingen staat ”, zegt Rico.
218 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page